Penipuan Online Banking Kembali!

Hari ni aku terime e-mail dari seekor mangkok ayon yang cube untuk mendapatkan maklumat bank... Penipuan ni da lame berlaku sebenarnye, tapi nampak gaya cuba aktif kembali..

Sasaran mereka adalah pengguna Online Banking atau Internet Banking... Cube tengok e-mail yang aku dapat ni:


Modus operandi mereka ialah untuk mendapatkan nombor rahsia TAC. Selepas mengisi maklumat dan memberikan TAC, mereka akan log in akaun bank anda, dan mencurik duit anda berbekalkan TAC yang telah dibekalkan oleh anda.. Maka tertipulah anda...Dan... Menangislah anda....

Diharap anda tidak terpedaya dengan taktik mangkok mangkok ini... Sila ingat, tiada pihak yang boleh memohon maklumat rahsia Bank dari anda... Jika melalui talipon sekalipon... die harus memberitahu anda untuk datang ke bank berdekatan untuk menyelesaikannya... Bukan menyelesaikan di dalam talipon.. Kecuali anda menalipon customer service dorang.. tu takpe...

Ingat! Jangan Terpedayaa! Nanti... Menyesall!

15 comments:

bee2312 said...

nasib baik kita tak terpedaya...rasanya tactic camni orang dh boleh baca dh...patutnya si penipu tu kena ubah cara lain..heheheh

KERTAS A4 BLOG said...

@bee2312... bagus bagus... jangan terperdaya... memang da agak lame gak tektik ni, cume dorang da mule aktif semula... so kita kene la remind semula... hehe.. hehe

Encik Luncai said...

aku ada entri pasal ni..sila bace

http://sharmhassan.blogspot.com/2010/12/maybank-scam-phishing-aku-terkena.html

waalllaa! said...

hehe..kita pon dah try tipu balik org ahat tu..ikut cara2 yg en.luncai wat lam entry beliau dulu..hehe..sume aku masukkan info palsu..aku letak no tepon 999 pon dia accepted..cam B****H giler je org tu..hehe..sume dia accepted.. TAC number pon aku reka je ape2..email pon aku reka..sume leh masuk..haha..kelakar2..

KERTAS A4 BLOG said...

@Incik Luncai... huoww... Akan menuju ke sana ASAP...hehehe.. thanks

KERTAS A4 BLOG said...

@Waaalllaaa... Wahh!.. aku ingat nak wat jugak tadi.. tapi sebab ko da buat, so aku takyah buat arh...ngiaahahahahah! Bagus Waalllaa...Gud Job!

waalllaa! said...

hehe...en.luncai pon dh test gak..kikikik

Fiqas said...

mereka ni nak jalan senang dapat duit..menipu je kerjanya...

kamarukom said...

haha aku maybank2u pun tadak...
ang nk kasi maybank ang kat aku dak?
kire maybankfromyoujustforme la...hahahaha

KERTAS A4 BLOG said...

@kamarukom... alongbank2u ade...mau...hehe :p

nelly said...

Nelly selalu dapat .
tapi , apa yang penting kena buat , abaikan . hahaha

KERTAS A4 BLOG said...

@Nellu... betul betul... abaikan sahaja... jangan terpedaya

zura asyfar said...

alamak, bahaya betul..dahla hr2 kite wat transaction :(

KERTAS A4 BLOG said...

@Fiqas.... takpe...esok esok Tuhan bagi jalan susah pulak.. :)

KERTAS A4 BLOG said...

@Zura asyfar... jangan terpedaya dengan e-mail yang diberi ye... :)

Post a Comment

 
----------------------------- -----------------------------