Memperbetulkan Bacaan Selawat

Assalamualaikum kembali

Sory la kepada rakan-rakan blogger yang bertanya, beberapa hari ni memang aku amat busy dengan kerja sekolah office, jadi kekadang tak nyempat nak berhibur di blog korang.. Sepuluh hengget jari  dihulur meminta kemaafan heheheh :p

Untuk posting kali ni, aku ingin menasihati diri sendiri, dan rakan-rakan sekalian agar memperbetulkan bacaan selawat yang biasanya dilafaz ketika tahyat awal dan juga tahyat akhir. Kepada mereka yang telah sedia maklum mengenai perkara ini, syabas diucapkan! Alhamdulillah! Sebelum itu, sekali lagi posting ini adalah dari aku (Kertas A4) sendiri, bukan copy paste dari orang lain!

Apa yang perlu dibetulkan dalam bacaan selawat tersebut?

Iaitu perkataan Saidina... Ada di kalangan kita yang berselawat " Allahumma Solli Ala Saidina Muhammad Waala Ali Saidina Muhammad" Penggunaan "Saidina" adalah tidak salah, tetapi untuk pengetahuan kalian, sebutannya adalah SALAH!

Sebutan mengikut tulisan jawi yang betul adalah huruf "YA" yang "BERSABDU" bukan "MATI"...  Sebutan SAIDINA adalah penggunaan huruf "YA" yang dimatikan bunyinya.. Sebutan yang betul adalah "SAYYIDINA"

Bunyi penuh adalah seperti ini " Allahumma Solli Ala SAYYIDINA Muhammad Wa Ala Ali SAYYIDINA Muhammad".

Jadi renungkanlah aktiviti solat kita... Adakah kita telah melakukan kesalahan sebutan ini di sepanjang kehidupan kita sehingga hari ini? Beristighfarlah, sesungguhnya tidak Allah S.W.T jadikan orang Islam yang beriman itu bersaudara, kecuali untuk mengingatkan antara satu sama lain.

Bagi aku sendiri, aku tidak menggunakan perkataan SAYYIDINA sebagai tambahan di tahyat awal dan akhir. Penggunaan SAYYIDINA adalah bermaksud PENGHULUKU. Jadi jika ragu-ragu di atas penggunaanya, maka kembalilah kepada asalnya.

Apa pula maksud Saidina... Maksudnya ialah game yang korang main macam "Jutaria" tu, yang beli tanah, buat rumah dan hotel, lontar dadu, ada "Chances", ada "Fate", ada "Jail"  hehehehehehehe...

Sebagai tambahan, selawat ke atas Junjungan Besar Nabi Muhammad S.A.W ada banyak hikmahnya. Berselawat lah selalu terutamanya sebelum Bersolat dan sesudah Bersolat. Sesungguhnya orang yang banyak berselawat akan dibantu oleh Nabi Muhammad S.A.W di akhirat kelak. Renungkanlah betapa besar hikmahnya di Dunia dan di Akhirat Kelak.

Sekian...

21 comments:

Encik Luncai said...

nice sharing..:)

p/s:mcm lawak je maksud saidina tu..tapi tu la hakikat..bila nak lawan saidina ngan aku..aku johan saidina peringkat kampung..haha

waalllaa! said...

hehe..nasib baik aku sebut betol...aku pon gile main saidina masa kecik2 dulu..bila balik kg, orang2 tua main daun terup..budak2 main saidina..hahaha..aku adalah salah seorang budak ituu...hehe

Nora Shahaira said...

ye betul tu..solat bc tak betul tak sah tau.

KERTAS A4 BLOG said...

@Encik Luncai... tenkiuuuu... aku kalau main saidina ni asyik kalah pijak hotel orang je ngehehehhehe... :p

KERTAS A4 BLOG said...

@Waalllaaaa... bagus... aku tak main saidina, aku main jutaria jee ngehehehhe.. ngeheheh :p

KERTAS A4 BLOG said...

@Kak nora.. betul tu kak... alangkah ruginya kalau solat tak sah disebabkan salah sebutan je :)

shereena said...

bgus2..thnx 4 da info..

KERTAS A4 BLOG said...

@shereena.. mekasih.. semuga berguna untuk anda :p

bunga said...

kena hati-hati2..jadi berusaha tuk lebih baik..

KERTAS A4 BLOG said...

@bunga... betul tu.. kene hati hati... nanti susah di kemudian hari :)

kamarukom said...

nice nasihat bro! brguna nih..aku juare saidina prgkat daerah..celen jugak r mari haha

KERTAS A4 BLOG said...

@kamarukom... mekasih! bole la ko lawan encik luncai, die kate die juara peringkat kampong heheh... Kamarukom VS Encik LUncai hahah! :p

princess laila said...

alhamdulillah..ok kott =__=

nice share! :)

Fiqas said...

terima kasih kerana tolong ingtakan.... kadang2 kita tak sedar bila kita buat salah...

KERTAS A4 BLOG said...

@Princess laila... hahaa.. guddddd!

KERTAS A4 BLOG said...

@Fiqas... bile kita buat salah, harap orang tolong ingatkan :p

Nora Shahaira said...

sunyi je...tetibe ngaku kacak , akak nora jelita ni..apa kes..demam ke?

KERTAS A4 BLOG said...

@kak nora... hahah hahah hahaha! :p

W said...

thnks 4 the info. w baru betul bacaan ni pn masa pegi kem smart solat. ;)

amira azhari said...

really nice info :)

Hasnorizal said...

Salam smua...mohon rujuk di sini dahulu..

http://hafizfirdaus.com/ebook/PersoalanSolat/9.htm

Post a Comment

 
----------------------------- -----------------------------