Tahniah Bersih! Tahniah Patriot!

Assalamualaikum all!

First of all, sorry lama tak berblogging... Kerja banyak maaaa! However, thanks for friends yang masih sudi menjenguk Kertas A4 walaupon da lebih 3 bulan tak beroperasi.... Thank you so Much!

Jadi di kala kehangatan perhimpunan baru-baru ni di Kuala Lumpur, nak jugak aku bercerita mengenainya... Feel so excited wooo!

Jadi tahniah diucapkan kepada Peserta Bersih!... tak dilupakan juga kepada Peserta Patriot!

Why ucap tahniah??? Kat mereka berdua yang berlainan ideologi pulak tuh!!

Sebab, mereka berani menyuarakan pendapat masing-masing! Bersih dengan ideologi dan tuntutannya, Patriot dengan ideologi nya juga! Kita yang duk kat rumah asyik pot pet pot pet komplen kata mereka menyusahkan orang ramai... Well, kalau korang nak marah sangat kat Bersih, join la Patriot! Kalau korang nak menyuarakan hak korang kepada Kerajaan, joinlah Bersih... No need to complain what so ever lah! Better Keep SHut Up!

Lupakah anda suatu ketika dahulu ketika zaman penjajahan British dan Jepon ke atas tanah melayu... CUba korang bayangkan kalau lah sikap dan pemikiran korang seperti sekarang... " Tak payahlah nak lawan tentera British and Jepon, wat ape, nyusahkan keluarga kita je. Nanti dorang cari kita pukul and bunuh kita"... So korang rasa tercapaikah kemerdekaan kita tanpa turunnya pahlawan melayu seperti Tok Janggut, Mat Kilau, Tok Bahaman dan sebagainya yang menentang kezaliman dan melindungi penduduk... Mereka juga bukan turun berseorangan... Mereka berkumpulan... Jika lah Bapa Kemerdekaan kita Tunku Abdul Rahman berfikiran seperti anda sekarang " tak payahlah tuntut kemerdekaan, biaq pi la British Jaga kitaa... Watpa nak nyusahkan diri sendiri".. ANda rasa tercapaikan kemerdekaan tersebut!

Mungkin anda akan kata tu duluuuuuuuu! Sekarang Lainnn! Well, adakah anda nak cakap tak payah nak mengikuti cara pemerintahan yang diamalkan di zaman Rasulullah S.A.W dan juga para Sahabat? Tu pun dulu jugak kann! Jika seperti keadaan sekarang, maka secara personal jugak aku tidak mau menanggung kenaikan harga minyak, harga elektrik, harga gula dan seangkatan dengannya...

" Tapi minyak ikut harga dunia maa!"

Hello! As far as i'm concern, kerajaan mengatakan subsidi minyak dikurangkan bagi mengelakkan golongan rakyat Malaysia yang dah lama dimanjakan dengan Subsidi ok! So bila subsidi dikurangkan, harga minyak naik lorh! Mereka tak perlu dimanjakan, tapi mereka perlu kenaikan gaji yang setaraf dengan kenaikan harga barang tersebut larh! But, berapa kerat sangat rakyat Malaysia ni yang gaji more than RM3000...  Lagi ramai yang bawah dari tu...

Alamak da melalut sikit... Hehe...So tak perlu la nak komplen sana sini... Bukan 500 orang yang menuntut... Hampir 40,000 yang menuntut di atas jalan raya tersebut larh! Tu pon sebab sekatan yang hebat oleh pihak Berkuasa... kalau tak huuuuu... Cannot Imagine...

AKu tidak kata menyokong Bersih mahupun Patriot! But aku kagum dengan semangat mereka yang berani...! This is what we need...  Not Layan cerita Jiwang karat lembik hati cairr badan pon lembik! Sorry ar kalau terasa! Har har har! Kalau lah ditakdirkan negara diserang, mereka ini lah yang berhati kental untuk turun berperang... They are so Brave ok!

Tapi aku tak kate yang duk rumah tuk tak berani ok! Maybe mereka belum bersuara... Orang kata belom sedar lagi.. Tapi aku kata yang pot pet pot pet membebel tu adalah seekor makhluk yang mementingkan diri sendiri tanpa memahami hasrat orang lain... Is it true harr! Nak jaga perasaan hang sendiri  ja! Hang takpa kaya! Reti nak shopping ja! har har har!

Sebelum wisel penamat... Mari layan gambar di bawah larh!

Peserta Bersih

Chinese Aunty ni Sangat Tua... But Semangat Tinggi... Kesian.. Di fire oleh Pasukan Keselamatan
Teresak-esak nanges... Mata Pedih Woooo... Tapi bole Jalan lagi

Wah! Mamat Melayu ini membantu Aunty Chinese Ini...this is real 1 Malaysia ok!

Peserta Patriot

Wah.. Gasak pasukan Keselamatan ye bang! So brave with your ideology! Lawan Bang Lawan!

Even Ketua Pemuda Umno Join Patriot! Kene tangkap! Stand for what you believe! Nice one!

Thanks for reading... No hard Feeling... Just Say what I'm Thinking! Yeah!

6 comments:

Ct Aja said...

Betui2...he3.... semangat perjuangan tu penting..

KERTAS A4 BLOG said...

@Ct Aja... haha..betul tu.. semangat waja itu penting... baru negara bole maju kedepan... kekeke.. mekasih datang sini :)

waalllaa! said...

hi..lama tak dengar khabar berita.. just wanna comment smthing.. as a muslim memang kita wajib memerngi kafir macam british, jepun masa zaman2 dulu tu.. tapi bukan cam skang ni islam sama islam bermusuh..adakah kita dah lupa khutbah terakhir Rasulullah?

"Wahai manusia, dengarlah bersunggah- sungguh kata-kataku ini, sembahlah Allah, dirikanlah sembahyang lima kali sehari, berpuasalah di bulan Ramadan, dan tunaikanlah zakat dari harta kekayaan kamu. Kerjakanlah Ibadah Haji sekiranya kamu mampu. Ketahuilah bahawa setiap Muslim adalah saudara kepada Muslim yang lain. Kamu semua adalah sama; tidak seorang pun yang lebih mulia dari yang lainnya kecuali dalam taqwa dan beramal soleh. Ingatlah, bahawa kamu akan menghadap Allah pada suatu hari untuk dipertanggungjawabkan di atas segala
apa yang telah kamu kerjakan. Oleh itu awasilah agar jangan sekali-kali kamu terkeluar dari landasan kebenaran selepas ketiadaanku."

sungguhpun kalau kerajaan itu berada dilandasan yang salah, kenapa tidak di nasihat atau didakwah kan dari dalam parti.. tak perlu kot rasanya buat2 demo gini..

banyak lagi cara yang lebih baik dan tidak mendatangkan keburukan..

if I'm wrong..it's ok..I'm just follow what Rasulullah said..
peace no war..hehe

wallahua'lam..

KERTAS A4 BLOG said...

Hellooo Waallaa! haha... busy seyh! koje banyak!

Refer to your comments, well Wallaa, Melayu Islam bergaduh sesama sendiri sudah bermula sejak zaman kesultanan Melayu Melaka lagi Waalaa... Sebab apa kerajaan Melaka tumbang, sebab Melayu Islam sendiri menjadi tali barut penjajah...

Kenapa melayu Islam bermusuhan.. Well Waalaa tengok sendiri siapa yang memulakan permusuhan dan agenda Fahaman Asabiah ni... Waalaa sendiri boleh tengok melalui Media Malaysia bagaimana hebatnya mereka menghentam satu pihak yang tidak diberi ruang untuk memberi penjelasan...

Berkenaan khutbah terakhir Rasulullah S.A.W.. Can't you see who are not doing things as Rasulullah Want???? Dari dulu hingga Sekarang... You had realized don't you that one of the Parties want to commence Al-QUran law, but being denied by other bigger parties....

Dinasihat dari dalam Parti?? Are you joking har har har! Pernah dengar ustad kena gam dari muncul kat kaca TV tak??? har har har! Have you seen whenever they make annual meeting, somebody standup and give dakwah! Noo right! They just angguk-angguk maaaa! Har har har!

The demonstration jadi menyusahkan sebab apa? Have you realize it yet Waallaa? Do you see any of them rompak kedai? Musnahkan kedai? Bunuh Orang? Pecahkan kereta orang? Takde kan... WHat i see just a group of pegawai keselamatan making roadblock, firing water cannon to protesters, and also gas...! They are more violence than the protesters... The protesters (Bersih and Patriot) are doing nothing instead of walking on the road and shout for what they want...

Banyak lagi cara??? Cara apa?? I thought that they already mentioned the other way to prevent them from making demonstration.. But do they listen to it???????? At first will give stadium, then cancel... Very flip flop...

Mendatangkan Keburukan???? Keburukan apa... just because they cannot go to the city and have a shopping kah??? Traffic jam? Haiya, traffic jam pon mau pigi city shoppin jugak kan! Itu alasan mementingkan diri sendiri... And itu alasan si banyak dalih... You can read Ct Aja posting, she was a very good girl.. Eventhough protesters is owning the road, she still can go to KLCC watching Transformers... Nak seribu Daya tak mau Seribu Dalih maaa!!

Har Har har!.. Just answering, no hard feeling okeh! Har Har Har!

waalllaa! said...

buat aje la video conferencing dari markaz masing2.. wat appointment je ngan agung nak live kol brape.. sume satu malaysia dia boleh nampak.. katonyer malaysia dah 4G kan skang..ngehngehngeh.. selamat sume.. tak de nak ade FRU ke ape ke.. alang2 ambiga tu dah jumpe agung ritu bagi je memorandum time tu..pastu set time bila nak ON AIR.. pastu jerit la nak jerit ape pun dari markas masing2..haha..kasi pecah itu speaker yang mana ada..

cam meeting CEO telekom ngan staff2 diorg satu malaysia.. wat la camtu..apa susah.. takperlu nak booking2 stadium..

tak pun..baik sembahyang hajat..mintak kat ALLAH di beri petunjuk kat pemimpin tu...buat sembahyang hajat kat stadium negeri masing2 ..macam Nik Aziz pernah buat dulu.. lagi berkat kot.. pastu ikut la nak live streaming ke nak panggil media rakam ke ape ke.. boleh jugak agung tu tahu yang benda ni dapat sokongan dari seluruh rakyat jelata satu malaysia..

well both party pon tak nk bergabung.. dua2 mangkuk hayun! dua2 pun just think of their own politics .. no more concern about ISLAMIC rules I think..

dah takde sape dah nak menyambung legacy Rasulullah..baik parti sana..or parti sini..
hhuhu..

KERTAS A4 BLOG said...

@waallaaa...

Video conferencing??? Waalaa,, please please and please realize.. Kalau berhimpun 50,000 orang di atas jalan raya pon tak nak di dengar, ini kan pulak video conferencing... As far as i'm concern, ketika Ambiga (aku pon tak suke die ni hehe) pigi mengadap YDP Agong, itu adalah kerana meminta perkenan YDP Agong untuk mengadakan bersih dan menyampaikan memorandum berserta BILANGAN rakyat yang turut bersetuju ke atas memorandum tersebut... Jika Ambiga hantar time tu, bermakna media akan meng EKSPLOITASI penyerahan tersebut hanya secara individu dan tidak disokong rakyat... DOn't you know yet how our Media play.. Come on la Waalaa. YOu can even see now in News how they make confuse of what really happen at Bersih... No violence? So many video in Youtube prove violence occurs)

Are you making the same with meeting and protesting? Meeting for what? Protesting for what? Why don't you suggest our parlimen to have meeting through video conference? Can you?

Sembahyang Hajat? Ini adalah jalan yang paling bagus... Tapi Waalaa, have you ever heard Usaha baru tawakkal... Tawakkal tu is Sembahyang Hajat.. But where are USAHA.. WHy don't Rasulullah just sembahyang Hajat, no need to go Perang Badar, Perang Uhud... Please Waallaa, you are educated person, talk with knowledge, not using feeling.

Both party taknak bergabung? Waalla, again, talk with knowledge.. Takpelah, let me REFRESH you. For your information, both parties pernah bergabung suatu ketika dahulu. But they had been betrayed! BETRAYED! That's why Tuan Guru Did not want anymore penggabungan because he had feel it! He had experienced with it! He did not want to feel the same thing again! Being BETRAYED!

Waallaa, dalam diri kita ada hati. Apabila hati digelapkan, sampai bila-bila tak nampak kebenaran. Minta dijauhkan perkara ini dari Waallaa dan aku jugak.. When talking, use knowledge, not feeling, not assuming... because assume means ASS U (n) ME.. hehe... Not hard feeling just describing okeh! Cheers!

Post a Comment

 
----------------------------- -----------------------------